مرگ بر آمریکا-مرگ بر اسرائیل
برجام نانوشته فضایی؛ / فقط «ماهواره مصباح» به موزه نرفت؛ بلکه صنعت فضایی کشور به تاریخ سپرده شد
روایت رجانیوز از برجام نانوشته فضایی؛
چرا در چهار سال دولت روحانی هیچ ماهواره ای به فضا پرتاب نشد؟ / فقط «ماهواره مصباح» به موزه نرفت؛ بلکه صنعت فضایی کشور به تاریخ سپرده شد
آنطور که مشخص است، هم اکنون ماهواره های زیادی در کشور تولید شدهاند؛ اما دولت یازدهم اراده ای برای پرتاب آنها به فضا را ندارد. یکبار بخاطر تشر امریکاییها از پرتاب ماهواره شریف صدر منصرف میشود و با همان تشر، به بهانه عدم ایجاد تنش، پرتاب بقیه ماهواره ها را نیز به تاریخ می سپارد تا نکند خاطر امریکایی ها از پیشرفت فضایی کشور نگران گردد.
گروه اقتصاد - رجانیوز: دانشمندان ایرانی که نخستین بار پای در مسیر ورود به پیشرفتهترین صنعت راهبردی جهان گذاشتهاند، منتظر تایید علمی ماهوارهشان توسط سازمان فضایی ایتالیا هستند. گوشی تلفن از سازمان فضایی ایتالیا زنگ میخورد. دکتر حکاک یکی از دانشمندان این طرح گوشی را برداشته و پس از آنکه این موفقیت ایرانیها مورد تایید قرار میگیرد، این جمله بر زبان دانشمند جاری میشود: (انالحسین مصباح الهدی و سفینه النجاه) در صدای ضبط شده از داخل سازمان فضایی ایتالیا نیز این جمله شنیده میشود. از آنجایی که آزمایشگاه تست فقط در اروپا بود، قرار بود آزمایش نهایی ماهواره برای پرتاب در ایتالیا صورت گیرد، اما پرتاب که نکردند هیچ، بلکه حتی به بهانه تحریم جسم آن را هم به ایرانیها پس ندادند.
به گزارش رجانیوز؛ دکتر تقیزاده وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات در خصوص تعهد شرکت ایتالیایی چنین میگوید:
«تعهد آن شرکت ایتالیایی این است که باید این ماهواره را پرتاب کند.»
با این خیانت اروپا دانشمندان ایرانی دست به کار شدند و با ساخت ماهوارههای جدید امکان پرتاب آن را در داخل نیز فراهم کردند. همان وعدهای که رئیس جمهور وقت در دولت نهم، زمان بهرهبرداری از مدل آزمایشگاهی مصباح دو داده بود و گفته بود:
«شجاعت این را نداشتند که ماهواره ما را به فضا پرتاب کنند. حالا مصباح دو ساخته شده است. بسیار پیشرفتهتر از آن، با توانمندیها و ظرفیتهای بالاتر و به فضل الهی با پرتابگرهای ایرانی به فضا پرتاب خواهد شد.»
با اینکه ایران سه سال بعد به فناوری پرتاب ماهواره دست یافت، باز ایتالیاییها از عودت نخستین دستاورد صنعت ماهوارهای دانشمندان ایرانی خودداری میکردند. اما برخی از مسئولان دولت یازدهم از جمله وزیر ارتباطات، در سال 94 عودت این ماهواره را به رفع تحریمها موکول کردهاند. برجام امضا شد. محصولات شرکتهای مدل و لباس ایتالیایی سرازیر ایران شدند ولی خبری از ماهواره مصباح نشد. از مصباح که هیچ حتی برخی از ماهوارههای داخلی هم اجازه پرتاب نیافتند. روستا آزاد رئیس سابق دانشگاه صنعتی شریف در یک گفتگوی تلوزیونی، یکی از نمونههای آن را شریف صدر ذکر کرد.
«بعد از همه ملاحظات رفت تا موشک برای پرتاب بسته شد، روی سکو هم رفت و آسوشیدپرس فیلمش را هم گرفت و از بالا عکسش را هم ماهواره گرفت. بعد از اینکه امریکاییها هشدار داد به ایران، بلافاصله بعد از همان فیوز کشیده، الان دو مرتبه به آشیانه برگشته است که خیلی هم خطرناک است. دلم میخواست وقتی که جلوی رونمایی ماهواره شریف صدر را گرفتند، میآمدند گزارش تهیه میکردند از اشک و گریه بچهها که میریختند. بچههای دکتری ارشد، استاد دانشگاه که چرا نگذاشتند رونمایی شود. همان زمان من این طرف و آن طرف، به ریاست جمهوری مکاتبه کردم. آخر حرفشان این بود که این کارها به شما ربطی ندارد.»
بدین ترتیب اگر مصباح در این سالها به ایران میآمد، چه بسا امکان استقرار در فضا را نیز پیدا نمیکرد ولی دیروز رئیس سازمان فضایی ایرانی به نحوی ختم ماجرا را اعلام کرد و گفت: این ماهواره اگر به ایران هم بیاید به جای فضا در کنج موزه آرام خواهد گرفت. مجتبی سرادقی معاون فناوری سازمان فضایی:
«ماهواره مصباح به دلیل هزینههای زیاد بازیابی به موزه فناوری فضایی منتقل میشود. این ماهواره قرار بود حدود ده سال پیش به فضا پرتاب شود که تحریمهای اعمال شده علیه ایران مانع از این عمل شد، هماکنون نیز با گذشت زمان، هزینههای بازیابی این ماهواره برای پرتاب به فضا بسیار زیاد است و عملا امکان پرتاب آن به فضا وجود ندارد. یک موزه داریم راهاندازی میکنیم، یک نمایشگاه راهاندازی میکنیم که بیشتر جنبه آموزشی داشته باشد، صرفا فقط نمایشی. فکر میکنم که مصباح هم میتواند در آنجا نگهداری شود.»
بعد از چند بار وعده مسئولان وزارت سازمان فضایی برای بازپسگیری ماهواره ایرانی مصباح که در ایتالیا مصادره شده بعد از برجام، حالا مسئولان این سازمان می گویند این ماهواره به جای فضا به موزه می رود. این در حالیست که مجری طرح مصباح نخستین ماهواره ساخت ایران گفته است؛ فرستادن آن به موزه بحثی انحرافی و غیرتخصصی است و در راستای توسعه فناوری راهبردی و توانمندسازی کشور نیست. محمد حسن انتظاری مجری پروژه ماهواره مصباح گفت:
«به موزه بردن ماهواره مصباح تاکنون در مذاکرات ما با سازمان فضایی مطرح نشده و حتی طرح این موضوع هم، غلط و غیرتخصصی است. هزینه پرتاب ماهواره مصباح و آزمایشات آن برای تطابق با هر موشکی هم کاملا عادی است.»
سال گذشته دکتر محسن بهرامی، رئیس سازمان فضایی ایران و معاون وزیر ارتباطات در برنامه ثریا حضور پیدا می کند در پاسخ به این سوال که چرا برخی از پروژههای فضایی تعطیل و یا نیمه تعطیل است و قرار است چه اتفاقی برای این پروژههای علمی رخ بدهد؟، اظهار داشت:
«این حرف شما درست است و زمانیکه ما کا را تحویل گرفتیم بسیاری از پروژه ها زمینگیر شده بودند؛ در این مدت همه پروژههایی که در حیطه عمل سازمان بوده است راه اندازی شده است بطور مثال پروژه "دوستی شریف" آماده پرتاب است و مدل کیفی ماهواره "امیر کبیر" و "ناهید" نیز تقریبا تمام شده است. "ظفر" علم و صنعت یک پیچیدگی قراردادی داشت که حل و فصل شد و همچنین قرارداد "ناهید 2" را بسته ایم.»
آنطور که مشخص است، هم اکنون ماهواره های زیادی در کشور تولید شدهاند؛ اما دولت یازدهم اراده ای برای پرتاب آنها به فضا را ندارد. یکبار بخاطر تشر امریکاییها از پرتاب ماهواره شریف صدر منصرف میشود و با همان تشر، به بهانه عدم ایجاد تنش، پرتاب بقیه ماهواره ها را نیز به تاریخ می سپارد تا نکند خاطر امریکایی ها از پیشرفت فضایی کشور نگران گردد.
مثل همه آنها که میراث ملموس و غیرملموس زحمات، ایستادگی ها و ایثارهای اهالی انقلاب را در «موزه عبرت» دیده اند و شنیده اند، خوب می دانیم که آنجا، فقط محل ملاقات با چهره ها و اسامی مردان غیور و مومن نیست، که آثار شکنجه است، مرارت است، ابزار درد است و همه آنچه "عبرت" می دهد. حال، دوباره حرف موزه شده و قرار است ثمره دیگری از اعتماد به غرب و سپردن دو دستی فرمان پیشرفت به آنها، تقدیم موزه شود. این بار، پای یک خاطره خوب ایرانی مطرح شده: ماهواره مصباح.
رخوت، تعلل، عدم اراده و اعتقاد به توان داخلی و تزتزل در برابر امر بیگانگان موجب شده تا کشوری که در چند سال گذشته به باشگاه کشورهای فضایی ورود پیدا کرد و جزء ده کشور صاحب فناوری فضایی لقب گیرد، همچون صنعت هسته ای، در برجامی نانوشته، صنعت فضایی کشور را نیز به موزه بفرستد.
۹۶/۰۴/۱۷