به مناسبت چهل و دومین سالروز شهادت/ شهیدسید مصطفی خمینی درکلام بزرگان
گروه تاریخ-رجانیوز: شهید آیت ا... سید مصطفی خمینی در 21 آذر 1309 هـ .ش برابر با 21 رجب 1349 هـ.ق در محله الوندیه شهر قم در منزلی اجارهای متولد شد. به مناسبت نام پدر بزرگ پدریاش، «شهید سیدمصطفی موسوی» او را نیز مصطفی نامیدند. وی در دامن مادری با تقوا و پدری دانشمند و در محیطی آکنده از معنویت و عرفان رشد کرد.
آیت ا... جعفر سبحانی، از استادان بنام حوزه علمیه قم و یکی از مراجع تقلید، درباره نبوغ شهید مصطفی خمینی چنین میگوید:«از جمله خصوصیات ایشان در درس، در درجه اول استعداد قویشان بود؛ حافظهای قوی هم داشت.
بیشتر اشخاص خوش فهم و خوش فکر، از حافظهای قوی برخوردار نیستند؛ ولی ایشان در عین حال که فهمی خوب و دقتی بسیار داشت، دارای حافظه خوبی هم بود؛ به همین دلیل با اصرار من ، ایشان همه «الفیة» ابن مالک را حفظ کرد و نه تنها حفظ میکرد، بلکه خوب هم میخواند.
گاهی که من مطلبی درباره زندگی علما نقل میکردم، ایشان علاقهمند میشد که آن بخش از کتاب نخبةالمقال(کتابی در موضوع تراجم و رجال) را که راجع به علما بود، حفظ کند. بعدها که معقول را نزد دیگران میخواندند، قسمتی از اشعار منظومه را هم حفظ کرده بودند و میخواندند. هم عمق فکری و هم ذکاوت داشت و در کنار این دو، دارای حافظهای قوی بود. یکی از مواهبی که ایشان داشت، فکر زایا بود. گاهی در یک مسئله، اگر طرف مقابل هم مثل ایشان حال و حوصله داشت، شاید یک ساعت و نیم بحث میکردند.
ایشان میتوانست مسئله را به صورت ممتد با طرف مقابل بحث کند.» به گزارش پایگاه مؤسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی، سید مصطفی به علت علاقه و استعداد درخشان توانست طی مدت دو سال و چند ماه، کتاب های سیوطی، حاشیه ملاعبدا...، معالمالاصول، شمسیه، مطول و بخشی از شرح لمعه را به پایان برساند. او در هفده سالگی، پس از پایان دوره مقدمات حوزه، معمم شد. خانم فریده مصطفوی، خواهر ایشان در این باره میگوید: «... به یاد دارم در روزی که ایشان ملبس شد، حضرت امام در یک مجلس مهمانی، عدهای از دوستان را برای ناهار دعوت کردند تا ایشان تشویق شود و با تشریفات خاصی عمامه بر سر ایشان گذاشتند.
این برای ما یک خاطره جالبی بود که میدیدیم، او با شادی و خوشحالی زیادی با لباس جدید از مهمان ها پذیرایی میکند.» حاج آقا مصطفی پس از تلاش فراوان، در 27 سالگی به درجه اجتهاد نائل آمد. آیتا... حاج سیدرضا بهاءالدینی که سالهای طولانی با ایشان حشر و نشر داشت، درباره مقام علمی شهید سیدمصطفی خمینی چنین مینویسد: « الحاج مصطفی آیةا... جمع بینالمعقول و المنقول و السیاسة الاسلامیة و الدینیه فی شبابه و بلغ مابلغ من نوادر زماننا بل من نوادر الاعصار و الازمان؛ آیتا... حاج آقا مصطفی دانشهای عقلی و نقلی، سیاست اسلامی و دینی را در جوانی کسب کرد و به آن مراتبی که باید برسد، رسید. او از نخبگان زمان ما بود، بلکه از شخصیتهای برجسته روزگار به شمار میآمد.»
او از سال 1341 که نهضت امام خمینی(ره) آغاز شد، همواره در کنار امام و یار و همراه و مشاور ایشان بود . حاجآقا مصطفی، پس از واقعه 15 خرداد و نیز، بعد از تبعید حضرت امام(ره)، به علت اقدامات اعتراضآمیز خود علیه رژیم شاه توسط ساواک دستگیر شد و در نهایت ، در13 دی 1343 مأموران رژیم، به خانه او حمله و وی را نیز به ترکیه تبعید کردند. بعدها، ایشان پس از ورود به نجف، در کنار برنامههای درسی و علمی، مبارزه را در کنار حضرت امام(ره) ادامه داد.
فرزند برومند بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران، سرانجام، در نیمه شب اول آبان 1356، به شهادت رسید. شهادت او به نهضت اسلامی جان تازه بخشید و آن را به صورت انقلابی فراگیر درآورد.
روزنامه خراسان